Välj rätt däck vid offroad-körning

Du som gillar att köra ute i naturen förstår vikten av bra däck som är anpassade för miljön och rätt situation. Är terrängen framför allt lerig och brant behöver du däck som kan klättra – gärna med massiva mönsterklackar och ojämn axeldesign. Kanske önskar du lite billigare allround-däck som ska fungera oavsett underlag.

Det finns däck som är anpassade för i princip alla typer av underlag, situationer, väder och fordon. Det är så klart bäst att välja ett däck som är nischat mot din specifika situation, om pengarna finns att spendera. Smakar det så kostar det, brukar det heta. Detta gäller även vid terrängdäck. Det finns dock billiga däck för offroad och 4×4-körning som fortfarande håller hög kvalitet. Dessa är ofta gjorda för att fungera dugligt oavsett underlag. De är helt enkelt slittåliga, bra däck.

däckTips för att välja rätt däck

Rent funktionsmässigt bör du fundera över vilken typ av offroad-körning du ska utföra. Är det framför allt i Sverige eller Norden, kanske under vinterhalvåret, som du ska köra? Då kan det vara bra med däck som klarar låga temperaturer och snö. En fördel med däck som klarar snö, är att de i de flesta fall fungerar nästintill lika bra i lera. En annan viktig poäng som relaterar är om du ska köra för nöjes skull eller i arbetet. Står framkomlighet före snabbhet i terrängkörningen bör det också reflekteras i ditt val av däck.

Storleken har betydelse. Stora däck har fördelen att de generellt innebär mer kraft, men var försiktig och tänk till när du sätter på större däck för syns skull. Är inte däckens storlek anpassade för ditt fordon, kan bilen riskera att skadas i onödan. Det är viktigt att det blir rätt, både när det kommer till däckbredd och total omkrets.

Utseendet har också betydelse. Det finns såklart stora möjligheter att förse sina terrängdäck med snygga fälgar för den som tycker det är lika viktigt med design som funktion.

Miljö och pris

Förutom funktion och storlek är naturligtvis pris en viktig faktor för många. Det finns idag flera återförsäljare av däck på internet. Det finns också information om hur du enklast hittar rätt däck för dig, som dessutom är prisvärda. Med god research kan du komma undan billigt.

Miljötänket har också intagit däckbranschen och det finns idag en uppsjö av så kallade miljödäck. Dessa har fördelen att de är skapta med syfte att minska friktionen och därmed också bensinkostnaderna. Föga förvånande innebär det dock att miljödäck är svårt att sikta på om du vill ha riktigt kraftfulla offroad-däck. Det är två världar som inte riktigt passar ihop.

EU:s regler säger att alla däck ska klassas utifrån väghållning på vått väglag, ljudnivå och bränslebesparing. De enda typer av däck som inte hålls till samma standardkrav är faktiskt offroad-däck eller så kallade R-däck (däck anpassade för racing). Vill du rädda miljön och samtidigt köra offroad står du helt klart inför en utmaning. Det finns så klart bättre och sämre alternativ för den som värnar om miljön, men överlag är det svårt att agera miljöhjälte som offroad-körare.