Storsatsningar på friluftslivet

I regeringens nya budget som presenterades i dagarna har ett förslag om höjt anslag till friluftsfrämjandet – vilket är väldigt positivt och överraskande!

aktivt liv, man i bergNär det kommer till att leva friluftsliv i Sverige ska man nog erkänna att dess populäritet minskat under de senaste åren och att allt fler platser för friluftsliv förfaller mer och mer. Men detta är dock något som regeringen nu vill ändra på i sitt budgetförslag som nyligen presenterades. Man vill nämligen höja anslaget rejält till just friluftslivsfrämjandet för att få fler intresserade av att vara ute mer i naturen, och det med hela 20 miljoner kronor enligt ett pressmeddelande hos MyNewsDesk. Så vad ska dessa miljoner gå till? I pressmeddelandet skriver man bland annat att man vill satsa på att stärka friluftslivets roll som del i integrationen av nya svenskar och även stärka sitt folkhälsoarbete inom förskola och skola – vilket med andra ord betyder att involvera fler i intresset att spendera tid i vår vackra natur. Men som nybörjare ska man veta att det är en hel del utrusning som krävs för att man ska klara av exempelvis en campingresa eller en fjällsvandring såsom bland annat:

  • Kläder – ordentliga kläder är a och o när det kommer till friluftsliv såsom exempelvis Swedteam Byxor Arktis vilka är perfekta täckbyxor att ha på vintern i kombination med ett par ordentliga kängor och en jacka med vinskydd.
  • Utrustning – att leva i naturen innebär överlevnad och därför krävs vissa redskap såsom kåsa, soppkök och en ordentlig kniv.
  • Skydd – att sova under bar himmel kanske låter lockande en varm sommarkväll, men friluftsliv är inte bara begränsat till vår och sommar utan är något man kan ägna sig åt året om. Så nu under höst och vinter kan det vara bra att införskaffa sig ett ordentligt tält eller lära sig hur man bygger ett redigt vindskydd.

Inte nytt med friluftsfokus

Att regeringen vill att skolan ska öka sitt fokus på friluftslivet är positivt, men de är inte först med denna tanka. Det var Naturskolan i Ystad som i år firar 15 år som aktiv skola – och där har man under alla år kombinerat in naturen i alla lektioner, ja till och med i matematiken, skriver Sveriges Radio. Och i Ångermanland är friluftslivet heller inte något främmande. Där avslutades till exempel tidningen Allehandas årliga tävling om vem som kunde ta den vackraste och bästa friluftslivsbilden, och alla deras vinnande bidrag kan du själv se genom att klicka här. Så att tro att regeringens nya satsning på friluftslivet är unikt, är något felaktigt – det man snarare kan se det som är att regeringen äntligen hunnit i kapp med tiden!