Familjer på äventyr – på havet

I SVTs programsatsning ”Familjer på äventyr” får vi följa en rad olika familjer som valt att överge det vanliga Svenssonlivet för en lite mer fartfylld och annorlunda tillvaro – och en av dessa är familjen Hammarberg som lämnade vardagslunket i Malmö för att istället finna lyckan på de sju haven.

segelbåtProgramserien ”Familjer på äventyr” som visas på SVT får vi följa familjer som valt att leva lite annorlunda mot vad som kanske är vanligt för ett gäng svenskar och en av dessa familjer är familjen Hammarberg som tröttnade på Malmö och istället valde havet. Tillsammans med sina två barn har Linda och Ludvig seglat jorden runt i sin segelbåt och totalt har familjen bott hela 12 år i sin bår varav fyra år gått åt till att se all jorden hörn. Men att bo året om på en båt är självklart inte alltid en dans på rosor, utan innan man ens kan kasta loss är det en hel del saker som först måste ordnas med. Bland annat behöver personen som styr båten ha förarintyg vilket visar att man kan läsa sjökort, navigera och har annan kunskap om havet och dess regler, vilket man kan läsa mer om i sin helhet hos Transportstyrelsen. Men något som man också bör känna till är att det inte räcker med förarintyg om man har en båt som är mer än 4 meter bred och 12 meter lång så är det inte längre en fritidsbåt utan ett skepp och då behövs Kustskepparintyg eller Kustskeppare för skepp.

Hur tar man ett Kustskepparintyg?

Ska man precis som familjen Hammarberg ge sig ut på havsäventyr i en båt som är större än en vanlig segelbåt eller fritidsbåt så måste man ha ytterligare kunskaper än bara ett båtkörkort och det får man när man tar ett Kustskepparintyg. Och det kan man göra hos Sjölotsen och läsa mer om via länken http://www.sjolotsen.se/kustskepparintyg här. Men vad som kan vara bra att veta är att detta är en fortsättningskurs – så om man inte redan har Förarintyg eller Båtkörkort går denna inte att ta. Vad man får lära sig är bland annat fördjupning av navigation, lägga rutter, krysspejling och annat som är bra att känna till när man seglar utomskärs.