Så blir drömmen om fritidshuset verklig

Det finns många fördelar med att äga ett eget fritidshus i fjällen. Du kan spendera högtider och semestrar där och på sikt minska semesterkostnaderna. För att köpet ska bli bra är det viktigt att planera för bostadslånet och alla andra kostnader.

Många drömmer om att ha ett fritidshus i fjällen. Om du har den drömmen kan den bli verklighet men allt är beroende på hur mycket lån du har i dagsläget. När du ska låna pengar kan du antingen ta ett nytt bolån eller utöka ditt befintliga lån. För att det ska bli ett bra köp är det viktigt med planering och eftertanke. Räntorna är i dagsläget väldigt låga men det kan vara bra att räkna på vad det skulle kosta dig varje månad om räntan höjdes. Det kan också vara värt ett försök att försöka förhandla om ränta. Det gäller oavsett om du har ett befintligt lån eller tar ett nytt. Amorteringen kan bli kännbar beroende på vilken belåningsgrad du har. Att göra en månadsbudget innan du köper ditt fritidshus kan vara en bra idé för att se att budgeten går ihop. Det kan vara bra att räkna på resorna till fritidshuset och om det kommer behövas någon renovering. Tänk på att det är en fördel om det är enkelt att ta sig till fritidshuset, det kan göra att du åker dit oftare.

Fira högtider i nya fritidshuset

För att köpet ska bli bra är det viktigt att du verkligen är nöjd med läget. Det mesta går att ändra men inte var stugan ligger. Att ha en egen stuga har många fördelar. Du kan spendera högtider och semestrar där. Du behöver inte åka utomlands utan kan utnyttja ditt eget ställe. Det kommer förmodligen att löna sig i längden att åka till fritidshuset. När du inte nyttjar fritidshuset själv kan du hyra ut den. Då kan du får in pengar som finansierar stugan.

Tips inför köpet av fritidshus:

  • Räkna ihop alla månadskostnader.
  • Förhandla om räntan.
  • Läget är väldigt viktigt.
  • Kolla att det går att bo i stugan året om.
  • Undersök objektet du är intresserad av noggrant.