Hållbara hårborttagningstips

Att ta bort oönskad hårväxt är både en modern och urgammal företeelse. I tusentals år har människor tagit bort oönskad hårväxt, men det har varierat var någonstans som hårväxten är oönskad. Kanske har du själv slängt en engångshyvel i brännbart och tänkt: är det här verkligen det mest klimatsmarta sättet att ta bort hår? Och nej, det är det inte. Här kommer vi med tips på hur du kan ta bort oönskad hårväxt på ett sätt som inte belastar miljön.

Det finns många alternativ till rakhyveln, som bör ses som den minst klimatsmarta metoden för hårborttagning. Här kommer vi ta upp sockervaxning men även laserbehandling, om du är intresserad av en sådan – läs mer här. Idag sorteras faktiskt din rakhyvel som brännbart och energin från den använda hyveln återvinns till fjärrvärme med de vanliga soporna – trots att det är både plast och metall i hyveln.

Permanenta metoder bättre för miljön

Problemet med rakning är att hyvlarna släpper ut mycket koldioxid för att produceras. Men det slutar inte där. Även raklöddret och hur rakhyveln sopsorteras är inte hållbart för miljön. Permanenta metoder, som laserbehandling mot hårväxt, sockring och vaxning – är alla bättre metoder och belastar faktiskt inte miljön lika hårt. Laserbehandling utförs på en klinik men du kan också vända dig till proffs om du känner dig osäker med vaxning. Många är rädda för att en laserbehandling är smärtsam, men den är inte mer smärtsam än en vaxning, och den är den mest långvariga metoden för hårborttagning:

”Lasern förstör hårsäckarna och ger därmed ett långvarigt resultat.” Svenska Yle

Det är inte heller svårt att göra egen sockervax hemma och är det absolut billigaste alternativet för dig som vill ta bort hår.