Så får du råd med en sommarstuga

Drömmen om sommarstugan eller det där lilla torpet finns fortfarande utbrett hos många, och för att skaffa dig en röd sommarstuga vid sjön i skogen och verkligen komma ifrån stan är inte omöjligt alls. Det handlar om att planera sin ekonomi, spara lite och vara lite händig.

sommarBörja med att lägga en budget för att se var du står ekonomiskt idag och hur du kan frigöra lite slantar. Då vet du också vad du kan avvara för ett fritidshus, vad det får kosta dig i månaden med allt vad det innebär i form av försäkringar, vatten, el, uppvärmning och eventuella avgifter för olika samfälligheter som vägar och vatten eller avlopp.

För att finansiera ditt topplån på sommarstugan kan du jämföra lån hos Financepal.se och se vad som blir mest fördelaktigt för dig. Ett topplån har i regel högre ränta och är mer riskfyllt än ett bottenlån, så därför kan det vara en idé att överväga ett annat lån för att täcka kontantinsatsen på sommarstugan. Det lånet kan du titta efter med hjälp av Financepal.

Sommarstugan har moderniserats

Bilden av fritidshuset med den blåmålade pumpen lever kvar, men sällan utan annan funktion än utsmyckning idag, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann till Aftonbladet i en artikel om fritidshus.

Förr skulle stugan gärna vara lite primitiv, och att hämta vatten på gården var inga problem. Idag ställer folk högre krav på sitt fritidsboende och i många fall vill de ha med sig så många bekvämligheter som möjligt. En stuga utan el är nästan otänkbart och tillgång till internet är väldigt viktigt. Fler fritidshus blir dessutom året runt-boenden med tiden, och då är det en klar fördel om el, vatten och avlopp fungerar som det ska året om.