Diska i naturen

När man är ute i naturen måste man äta, och ätande resulterar i disk. Att diska i skogen eller på fjället är inte svårt, men det kan inte göras på samma sätt som man diskar hemma.

Först och främst bör man vara uppmärksam på att släppa ut så lite som möjligt. Framför allt i vattnet. Helst bör det inte hamna några rester av diskmedel direkt i vattnet, men det är också bra om man inte lämnar några matrester i vattnet. Har man möjlighet kan man gräva ned matresterna. Ta med hushålls- eller toalettpapper och börja med att torka ur alla kärl ordentligt, för att få bort fettet. Pappret kan man också gräva ned, eller elda upp.Kvinna diskar utanför tält

Eftersom man inte ska förorena vattnet ska man inte diska direkt i en sjö eller en bäck. Ta vatten i ett kärl (helst ett rent), värm det till lagom temperatur, och diska så långt du kan från vattendraget. Använd inte vilket tvättmedel som helst, se till att det åtminstone är miljömärkt. Eftersom de flesta av oss överdoserar diskmedel kan man förvara det i en sprayflaska, som bara doserar lite i taget.

Annars kan man använda såpa, eller strunta i det helt och hållet och använda blåbärs- eller björkris eller något annat som man hittar i naturen. Tänk dock på att det i många miljöer inte är lämpligt bryta växtdelar för detta ändamål.

Prylar för smart friluftsdisk

Vilket verktyg ska man då använda för att diska? En svamp är knepig att hålla någorlunda ren och fräsch, vilket är lättare om man istället väljer ett huvud till en diskborste. Antingen kapar man en diskborste, eller så tar man ett utbytbart huvud.

När man har diskat kan man skaka av det mesta av vattnet från disken, och sedan torka av den med en disktrasa. Fäst trasan utanpå packningen, så att den kan torka under färden. Om trasan känns sunkig efter några dagar kan man koka den.