Dags att serva cykeln

Våren står för dörren och både den som har använt sin cykel hela vintern och den som låtit hojen stå i vila under säsongen kan göra gott i att serva den nu inför kommande vår och sommar – och proffsen vet precis hur man ska göra detta på bästa möjliga vis.

cykel vinter gul MINDREVisst finns det en hel del regler för cykel att ha koll på vilket många också har, vad som däremot glöms bort är att serva cykeln med jämna mellanrum. Säkerligen är det också få som vet hur man servar cykeln på bästa sätt, men turligt nog finns hjälp att få. Något som till exempel en erfaren cykelmekaniker säger till GöteborgDirekt är att första steget är att spola rent cykeln från smuts och grus. Och man ska inte missa att rengöra bromsar och växlar regelbundet. En smutsig cykel blir snabbt en trasig cykel, säger han och lägger till:

”– Det låter självklart men väldigt många missar detta”

Något man också bör minnas är att man ska serva cykeln ett par gånger om året, även om det inte syns rost betyder det inte att rosten inte är där eller på intåg. Just fälgbromsar och drivlina är vad som också slits snabbt när cykeln är smutsig. Det är därför det är väldigt viktigt att hålla just dessa rena – men man ska inte glömma att hålla ren och kanske rent av byta ut sin bromsvajer ibland, framförallt om man märker att bromsen inte släpper ordentligt trots att man har slutat att bromsa.

Oanvänd cykel ska också servas

Även om du inte använt din cykel på länge eller har haft den stående i bra förhållanden under perioden då du inte använt den betyder inte det att du undkommer att serva den. Tvärt om. När en cykel inte använts på länge är det extra viktigt att kontrollera den för att den ska vara så säker som möjligt att rulla iväg med. Kontrollera därför lufttrycket i däcken och kolla efter slitage och sprickor för att cykla bekvämt samtidigt som du också minskar risk att råka ut för en punktering. Passa även på att kolla så reflexer finns och fungerar både fram och bak samt på ekrarna, och glöm inte att det är lag på att ha både framljus och ringklocka!