Timmer är ett oslagbart byggmaterial

Timmer är ett byggmaterial som använts i tusentals år. Det finns goda anledningar till det. Temperaturreglering och hållbarhet är två av de främsta. Lär dig mer om timrets fördelar i den här artikeln.

Ett timmerhus i fjällen är en dröm för många, och varför skulle det inte vara det? Timmerhus är potentiellt bland de mest energieffektiva och hållbara husen som går att bygga. Dick Bewarp gjorde verklighet av drömmen och byggde ett stort timmerhus som han kallar för “Cowboykåken”, rapporterar SVT Nyheter. Med tanke på alla fördelar det innebär med ett timmerhus gjorde han helt rätt.

Timmer – ett otroligt byggmaterial

timmerExpressen publicerade för några år sedan en artikel där de tog upp en hel del av fördelarna med att bygga med timmer snarare än med vanligt trä eller sten. Här följer några av dem: För det första är timmerhus otroligt hållbara, faktum är att det finns timmerhus som används än idag som byggdes på 1200-talet. En annan stor fördel har att göra med inomhusklimatet. Timmerhus är bra på att reglera temperaturen. Trästockarna lagrar värme när det är kallt ute, och magasinerar den när det är varmt. Resultatet blir att temperaturen inomhus är så gott som behaglig oavsett temperaturen utomhus. Sist men inte minst går det att köpa timmerhus färdiga, som byggsats.

Timmerstugor från Dalbo Timmerhus

Micael och Maria Gustafsson köpte för lite drygt tio år sedan en timmerlada i Härjedalen. Ett renoveringsobjekt som de snabbt satte igång med att renovera i syfte att göra det till ett året-runt-boende. De var förstås tvungna att göra en hel del uppdateringar. För visst är det så att den grundläggande tekniken för att bygga timmerhus har varit densamma i hundratals år, men det finns ändå moderna rön som förändrat vissa detaljer. Det har de tagit fasta på hos Dalbo Timmerhus AB. Deras timmerhus tillverkas enligt samma grundförutsättningar som använts sedan länge, men med en modern twist. Det mynnar ut i en kombination av det bästa av två världar: traditionell byggnadskonst och modern teknik. I praktiken ger det vackra timmerhus som fungerar som fritidshus, jaktstugor eller som hus som det går att bo i året om.