Så hittar du en bra begagnad båt

Att äga en båt är fantastiskt. Men för att båtlivet ska bli bra behöver du göra ett genomtänkt köp, speciellt om du köper båt av en privatperson. Tänk även på att försäkra båten.

De senaste åren har intresset för fritidsbåtar ökat lavinartat. Precis som med bilar finns det både båthandlare och privatpersoner som säljer båtar. Det finns fördelar och nackdelar med båda parterna. Om du vill köpa en båt av en privatperson finns det några bra tips som du kan ta med dig för att öka chanserna att göra ett lyckat köp. Ett tips är att du går in på Svenska Sjö och läser igenom deras checklistor innan du köper en ny båt. De erbjuder även bra båtförsäkringar. Gå tillbaka till Svenska Sjö och kika på deras erbjudande när du har köpt din båt.

Teckna alltid en båtförsäkring

När du letar båt så köp inte den första bästa som du hittar. Ta god tid på dig och kolla vad som finns på marknaden för att hitta den båten som fyller ditt behov. Se även över din ekonomi så att du har råd med en båt. Tänk på att räkna med allt från båtplats och reparationer till båtförsäkring. Det är av största vikt att du försäkrar din båt. När olyckan är framme kommer du vara tacksam för att du har en försäkring. En försäkring kan täcka för saker som inbrott på båten, om något går sönder eller det uppstår en brand. Alla sådana saker kan hända när du minst anar det och då är båtförsäkringen guld värd. Den kan göra att du slipper hamna i en ekonomisk knipa.

Kontrollera båten innan du slår till

Det är stora skillnader att köpa en båt privat och från ett företag. Du behöver vara mer vaksam när du ska köpa av en privatperson. Gå alltid igenom båten noggrant innan du betalar den. Du bör även provköra den innan köpet går igenom. Om du inte har den kunskapen som krävs kan du alltid rådfråga en vän som har goda båtkunskaper. Det är långt ifrån kul att köpa en båt för mycket pengar som sedan går sönder direkt. När du gör ett köp av en privatperson är det bra att skriva ett köpekontrakt för att affären ska bli tryggare.