Mat för kajakturen

KajakpaddlareSommaren är kajakpaddlingens tid. Till skillnad från många andra typer av friluftsliv är vikten inte så stort problem när man paddlar. Det gör att man kosta på sig lite lyxigare, och tyngre, mat.

Sverige har en lång kuststräcka, och flera skärgårdsområden. Vi bor med andra ord i ett land som lämpar sig utmärkt för paddling i kajak. En stor fördel med kajaker är att vikten på packningen är ett ganska litet problem. Så länge man inte lastar mer än vad som ryms i kajakens skott så går det att ta med vad man vill.

Jämfört med en fjällvandring blir en tur i kajak rena rama lyxsemestern, men det finns ändå vissa saker man bör tänka på. Riktigt vad som helst bör man inte ta med, och det finns matvaror som kan bli dåliga, förpackningar som är mindre lämpliga etc.

  • Det går att packa ned fryst mat i kajaken, men man bör vakuumförpacka den och isolera förpackningen med rejält med tidningspapper. Om man lagar mat över öppen eld kan man använda pappret för att få igång brasan.
  • Välj hellre tetror än konservburkar. En tom tetra kan komprimeras så att den nästan inte tar någon plats, och om det inte finns någon sopsortering är det inte hela världen om man slänger den i en vanlig soptunna.
  • Känsliga livsmedel, som köttfärs, kan man torka innan man ger sig ut. Det gäller framför allt på långa turer, uppemot en vecka, eftersom man då kan äta dem sent under turen.
  • Om du har med dig mat på tub, vik då in hörnen på tuberna innan du packar ned dem. Då riskerar du inte att hörnen sticker hål på packpåsarna.
  • Det är viktigt att packa all mat vattentätt, i ziploc-påsar eller vakuumförpackningar. Då kan man också utnyttja havet för att kyla ned matvarorna.
  • Packa lunchen i det främre skottet, så att det är lätt att komma åt den. Ofta väljer man ju att göra ett kortare strandhugg för att laga lunch, och då är det skönt att slippa gå ut i vattnet för att hämta mat, kök och annat man behöver.

Slutligen: tänk på att det svenska sommarvädret är oberäkneligt. Välj maträtter som inte är alltför krångliga att laga även i ett högsommarregn.

Att baka på stormkök

Ger man sig ut med kajak eller kanot kan det också vara trevligt att lyxa till det en aning. Är man flera som ger sig ut tillsammans kan man ansvara för maten var sin dag. Det är naturligtvis trevligast om det inte urartar, så att samtliga inblandade försöker bräcka varandra på olika sätt. Samtidigt är det kul att lyxa till det. Med ganska små medel kan man göra smarriga efterrätter, och det går även att baka på ett stormkök, även om man bör experimentera lite hemma innan man sätter igång.

För att baka på stormkök behöver man egentligen bara två kastruller, den ena större än den andra, ett lock, en griptång och bakplåtspapper. Samt en deg då, som kan vara baserad på jäst, bakpulver eller surdeg.

Baka en lagom stor bit deg i den lilla kastrullen, placerad i den större. Slå in degen i bakplåtspapper, lägg på locket och baka på låg effekt. I teorin är det inte svårare än så, men det kan behövas några försök innan man lyckas.