Överlev i naturen

En gång i tiden levde vi människor mycket närmare naturen. Många svenskar var jordbrukare eller växte upp ute på landsbygden. Nu har urbaniseringen lett till att de flesta bor i storstäder. Att röra sig ute i skog och mark är inte längre lika vanligt. Kanske är det därför inte så konstigt att överlevnadskunskaperna har börjat tyna bort. Hur många kan egentligen göra upp eld, ta ut en kompassriktning eller bygga ett vindskydd? Hamnar du i en överlevnadssituation kan den typen av kunskaper rädda ditt liv.

Först och främst beror mycket på den situation som du ställs inför. Har du gått vilse i en skog? Har du varit med om en flygolycka och måste svårt skadad hitta ett sätt att överleva tills hjälpen når fram? Är du strandad på en båt eller en öde ö? Ytterligare ett scenario kan vara att du befinner dig i det egna hemmet, men till exempel krig eller en naturkatastrof gör att du måste hitta ett sätt att överleva i din nya tillvaro. Hos Criseq hittar du flera nyttiga produkter som är perfekta om du är en “prepper” som vill vara väl förberedd.

Följande tre punkter bör du alltid kunna lösa:

  • Navigering och kommunikation.
  • Mat och rent vatten.
  • Värme och skydd.

Just att kunna navigera, orientera sig och kontakta eventuell hjälp är ofta avgörande för att kunna överleva, inte minst om du är skadad eller befinner dig i ett ogästvänligt klimat. Ett felbeslut kan vara skillnaden mellan liv och död. En kommunikationsradio kan fungera som en räddare i nöden och myndigheter kommer också ge viktig information via radio vid stora kriser. När det gäller mat och vatten är vattnet helt klart viktigast. Du klarar dig länge utan mat, men utan vatten klarar man sig inte mer än ett par dygn. Vattenreningsfilter är en bra metod för att kunna rena vatten. Att ha med sig nödproviant är alltid smart och naturen bjuder ofta på någonting i sitt skafferi som bär och svamp, men var försiktig om du inte har rätt kunskap.

Hur viktigt värme och skydd är beror på miljön. Under vintertid är många platser skoningslösa och om du inte gör upp eld och tar skydd, klarar du dig inte länge. Se till att du har rätt produkter för att göra upp eld, till exempel stormtändstickor som fungerar även vid regn/stark vind.