Barnsäkra sommarstugan på bästa sätt

Efter ett år fullt av jobb, stress och måsten ska det säkert bli underbart att få komma iväg till sommarstugan med hela familjen. Samtidigt som semestern är en riktig höjdpunkt i livet är det också viktigt att du har förberett stugan på bästa sätt.

Varje år sker det tyvärr många olyckor i och runt hemmet och därför bör du vidta åtgärder som gör stugan så trygg som möjligt. Det finns mycket hjälp att få som ger ökad barnsäkerhet och beroende på var stugan ligger och hur den är byggd kan behoven vara lite olika. Förutom saker som grindar, dörrhållare och kantskydd inne i stugan finns det särskilda hjälpmedel som även gör semesterlivet utanför den ännu säkrare, som till exempel:

  • Small,Baby,Boy,Toddler,Wearing,Sun,Protection,Swimwear,Sitting,OnGPS-klockor – om barnen är tillräckligt stora för att ge sig ut på egen hand eller om stugan inte är inhägnad
  • Reflexer – barnen syns på långt håll när det är mörkt
  • Solskydd – solglasögon med UV-skydd eller UV-tält för stranden eller trädgården

Smarta lösningar att ta med dig

Medan du har stor kontroll över säkerheten i ditt ordinarie hem är det inte alltid lika lätt med sommarstugan. Den kanske är helt ny eller rentav en hyrstuga? Även om du haft den i många år har du förmodligen inte spenderat lika mycket tid i den som i din vanliga bostad, och därför är det extra viktigt att du ser över säkerheten i den. Barn upp till tonåren råkar ut för de allra flesta olyckorna i hemmet, och det är framförallt fall- och brännskador som är vanligast. Bland tonåringar är det däremot trafik och idrottsplatser som hör till de högsta riskfaktorerna och därför spelar barnens ålder roll när du ska säkra semesterstugan.

Har du små barn kan du ta med dig smarta lösningar för att göra stugan så trygg som möjligt. En resegrind kan hjälpa dig spärra av trappor eller vissa rum i bostaden, olika kläm- och kontaktskydd minskar risker för klämskador och elchocker, och duschmattor motverkar att både du och barnen halkar. Det finns också portabla resesängar och sängskydd som är enkla att montera upp och ned för barn i alla åldrar.

Se över dina omgivningar

Children,,People,,Infancy,And,Age,Concept,-,Beautiful,Happy,BabyVissa saker runt sommarstugan innebär iögonfallande hälsorisker som till exempel trafikerade vägar, sjöar och stora skogar. Det finns också en hel del mindre uppenbara faror som till exempel giftiga växter eller rostiga spikar och skruvar i trädgårdsmöblerna. Har grannarna en swimmingpool eller en utegrill? Gör gärna en extrakontroll i området runt din bostad när du kommer fram, och ta alltid med ett välsorterat första hjälpen kit när du reser med barnen. Förbered också barnen i förväg. Under sommarsäsongen sker det till exempel många drunkningsolyckor och de kan till stor del förebyggas genom att barnen får lära sig simma i tidig ålder.

Avslutningsvis är det också tillrådligt att installera olika typer av larm i stugan. Det finns mycket bra brandalarm som även varnar vid temperaturförändringar, såväl som smarta strömbrytare och alarm för vattenläckage. Glöm inte heller att barn gillar att smita ut och därför kan ett dörr- eller fönsterlarm fungera både för att avskräcka tjuvar och att hålla illbattingarna inne.