Lyckas med ditt sportfiske

Att fiska är ett intresse för vissa och en ren sportaktivitet för andra. När du ska utföra sportfiske krävs det att du har rätt utrustning, vet vilka regler som gäller och framförallt har rätt båt.

En del gillar den rofyllda upplevelsen av att fiska och bryr sig inte så mycket om själva fångsten. Andra attraheras av att göra fisket till ett tävlingsmoment, som Markoolio:

“Jag har en idé till ett tv-program om fiske” berättar han för Expressen i en intervju.

Förutom att sportfiske kräver en bra båt krävs det även rätt utrustning och rätt skicklighet för att lyckas med sin fångst.

Tänk på detta innan du beger dig ut på sjön

Sportfiske kräver bred kunskap om fiskar, utrustning och regler kring sportfiske. Det är viktigt att veta var fisken finns, hur de beter sig, vad de äter och dess levnadsvanor. Därefter bör du anpassa din utrustning efter vad du ska fiska – så att rätt bete används för rätt byte. När det gäller regler kring sportfiske och fiske i allmänhet, går det att läsa mer om det hos länstyrelsen och sätta dig in i vad som gäller i området där du ska fiska. Olika regler gäller bland annat för olika områden och för olika utrustning. Det är viktigt att du läser på om vad som gäller innan du beger dig ut.

Välj rätt båt för fisketuren

Ska du syssla med sportfiske är det viktigt att ha rätt båt när du ska ut på fisketuren, så du lätt kan ta dig fram och navigera utan problem. Välj med fördel en båt som klarar grundare vatten och som är lätt att manövrera. Har båten en plats där du kan sätta fast metspöt underlättar det när du behöver fria händer.